Fen Bilimleri terimi olarak Doğalgaz: Yer kabuğunun içinde metan, etan gibi çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı gaz.
Biyoloji terimi olarak Doğalgaz: Yer kabuğunun içinde metan, etan gibi çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı gaz.
Yapı-Dekorasyon terimi olarak Doğalgaz: Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yer altında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak ya da petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların fark edilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT(tetra hidro teofen) ve/veya TBM (tersiyer bütil merkaptan)kullanılır. Karışımın içinde %95 ya da daha yüksek bulunan metan gazının özelliği kimyasal yapısı en basit ve karbon içeriği en düşük olan hidrokarbon gazı olmasıdır. Metan molekülü 1 karbon 4 hidrojen atomundan oluşur. Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolaysıyla; duman, is, kurum ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre ½ oranındadır.
Güvenli Yaşam / Doğal Afet terimi olarak Doğalgaz: Konutlarda ve işyerlerinde ısınma, üretim ve enerji amacıyla belli bir merkezden kontrollü olarak bir şebeke sistemiyle dağıtılan yanıcı gaz.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
- Şeytan Kulesi Küçük, hızlıca dönen rüzgâr sütunu.
- Minimum Sıcaklık Belirli zaman aralığında gözlenen en düşük hava sıcaklığı.
- Kar Savruntusu Rüzgâr ile bir yerden başka bir yere taşınan kar.
- Kombi Isıtmada kullanılan yakıtı düzenli ve ayarlı biçimde yakan araç.
- Hava Durumu Atmosferin sıcak-soğuk, nemli-kuru, sakin-fırtınalı, açık-bulutlu olma
- Kar Körlüğü Kar yüzeylerinden yansıyan güneş ışığının neden olduğu geçici körlük v
- Geri Dönüşüm Atıkların yeniden değerlendirilmesi durumu.
- Vantilatör Sıcak ve durgun havayı dalgalandırarak esinti sağlayan veya böyle bir
- Alev Yanmanın görülen kısmı.
- Yağış Bulutlardan düşen ve yere ulaşan sıvı (yağmur, çisenti) veya katı (kar