Dolama Nedir?
Parmağın birinci boğumunun avuç içine bakan kısmının iltihaplanması. Çoğunlukla küçük bir delici yaralanmayı tâkiben, parmak ucu içine giren mikroplar kısa zamanda çoğalarak bir iltihap meydana getirirler. Biriken iltihap abse şeklini alır ve parmak ucunda bir gerginlik yapar. Absenin yaptığı baskı neticesinde küçük damarlar kapanarak parmak ucunda bir kansızlık meydana gelir.
Mikroplar arasında en çok dolamaya sebeb olanlar stafilokoklardır. Daha sonra sırasıyla streptokoklar, e.coli, proteuslar gelir.
Belirtileri: Kırmızılık, şişlik ve ağrıdır. Bastırılınca bir dalgalanma hissi verir. Hareketleri şişlik ve ağrıdan dolayı kısıtlanmıştır.
Bâzan kendiliğinden boşalabilen bu iltihap, ihmal edildiği takdirde kemiklerin de iltihaplanmasıyla bir osteomiyelit (kemik ve kemik iliği iltihabı) ile sonuçlanabilir. Bu sebeple hemen doktora başvurmalıdır.
Tedâvi: Tedâvisi cerrâhî olarak abseyi boşaltmaktır. Bunun için parmak, ya tırnak ucuna veya parmak eksenine paralel bir biçimde kesilir. Birincisi iz bırakmaması ve his duyusunu bozmamasından dolayı tercih edilir. Cerrâhî müdâhaleden sonra kuvvetli bir antibiyotik tedâvisi yapılmalıdır.