Tarih terimi olarak Gelenek: Eski çağlardan beri yerleşmiş olup kuşaktan kuşağa geçerek gelen ve toplumun üyeleri arasında ortak bir ruh ve dolayısıyla sağlam bir bağ yaratan her türlü saygın alışkanlıklar, kültürel kalıntılar ve davranışlardır.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimi olarak Gelenek: 1- Bir toplumun, yüzyıllar öncesinden kendi içerisinde doğan, kuşaktan kuşağa geçerek özel bir bağ oluşturan davranış kurallarıdır. Bunlara örf ve adetler veya töre de denir.
2- Toplumun eski zamanlarından (atalarından) kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiş olan, sözsel, davranışları düzenleyen ve etkin bir yaptırım gücü bulunan kurallar bütünü.
2- Toplumun eski zamanlarından (atalarından) kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiş olan, sözsel, davranışları düzenleyen ve etkin bir yaptırım gücü bulunan kurallar bütünü.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimi olarak Gelenek: Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane.
Sosyal Bilgiler terimi olarak Gelenek: Bir toplumda eskilerden kalmış, saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü de olan kültürel alışkanlık ve davranışlardır. Kız isteme, düğün törenleri, kına gecesi gibi.
Turizm ve Otelcilik terimi olarak Gelenek: Bir toplumda, eskiden kalmış olmaları nedeniyle saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar.
Coğrafya terimi olarak Gelenek: Bir toplumda, zaman içinde meydana gelen kültür birikiminin sonucunda oluşmuş davranışlar bütünü.
Kur'an-ı Kerim terimi olarak Gelenek: Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane.
Benzer Kur'an-ı Kerim Terimleri:
- Tarîk Bir hadisi, Hz. Peygamberden itibaren bize kadar ulaştıran yol.
- Havza Bölge, mıntıka.
- Dilbilim (Dil Bilim) Yeryüzündeki dilleri ses, biçim, anlam ve söz dizimi bakımından genel
- Ebrar Dinin emirlerine hakkıyla uyan ve bu emirleri içtenlikle yapanlar.
- Kaza 1. Hükmetme, karara balgama, emretme yargı. 2. Zamanında yerine get
- Şerh Açma, ayırma. Bir anlatım veya kitabı açıklama, yorumlama. Bir şeyi aç
- Rasûl Elçi, haber getiren, Allah'tan aldığı emirleri insanlara ulaştıran pey
- Sefahat 1. Zevk ve eğlenceye aşırı derecede düşkünlük. 2. Har vurup harman
- Niyaz Allah'a yalvarıp yakarma, dua etme anlamında bir tasavvuf terimi.
- Evham Kuruntu, şüphe.