Tarih terimi olarak Hac: Müslümanlığın beş şartından biri olan, Müslümanlarca zilhicce ayında Mekkede yapılan Kabe'yi ziyaret ve tavaf törenidir. Genelde tek tanrılı dinlerde, kutsal olarak kabul edilen yerler belli zamanlarda bu dinlere inananlar tarafından benzer şekillerde ziyaret edilir.
Tarih terimi olarak Haç: Hristiyanlığın simgesi olan ve birbirini dik kesen iki doğrunun oluşturduğu biçimdir. Eski Roma'da suçluları öldürmek açan kullanılan bu araç Hz. İsa'nın Romalılar tarafından çarmıha gerilmesinden sonra Hristriyanlığın sembolü olmuştur. Haç aynı zamanda Hz. İsa'nın çektiği acıları ve ölümüyle tüm insanlığı günahtan kurtarışını simgeler.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimi olarak Hac: Sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek, ziyaret etmek, bir yere gidip gelmek, delil getirmek suretiyle ile galip gelmek anlamlarına gelen "hac" kelimesi bir fıkıh terimi olarak; Mekke'de bulunan Allah'ın evi olan Kabe'yi ve civarındaki kutsal olan özel yerleri, belirli vakti içinde, usulüne uygun olarak ziyaret etmek demektir. İslam'ın beş şartından biridir. Hac yapanlara hacı denir. Parası olan ve gücü yetenlerin ömürlerinde bir defa hac yapmaları farzdır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimi olarak Haç: Hristiyanlara göre Hz. İsayı öldürmek için kullanılan artı şeklindeki alet.
Genel Türkçe terimi olarak Hac: İslam'ın beş şartından biri olan, Müslümanlarca zilhicce ayında Mekke'de yapılan Kâbe'yi ziyaret ve tavaf töreni.
Teknolojik Ürünler terimi olarak HAC: Bir cep telefonunun işitme cihazı uyumlu (Hearing Aid Compatible) olduğunu gösterir.
Hac ve Umre terimi olarak Hac: Sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek,ziyaret etmek, bir yere gidip gelmek, delil getirmek suretiyle ile galip gelmek anlamlarına gelen "hac" kelimesi bir fıkıh terimi olarak; belirlenmiş zaman içinde Kâ'be, Arafat, Müzdelife ve Mina'da belli dînî görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan ibadet demektir.
Benzer Hac ve Umre Terimleri:
- Eyyam-ı Nahr Kurban kesme günleri demektir. Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günleri
- Tehlil Lâ İlâhe İllâllahü Vahdehü Lâ Şerikeleh Lehülmülkü Velehülhamdü ve Hüv
- Tavaf Namazı Farz, vacip sünnet ve nafile olan her tavaftan sonra kılınan iki rekât
- Tavafın Çeşitleri Tavafın üç çeşidi vardır. Bunlar Nezir, Tahiyat'ül Mescid ve Tatavvu'd
- Arafat Sözlükte; bilme, anlama ve tanıma anlamlarındaki a-r-f kökünden türeye
- Kıran Haccı Bir hac mevsimi içerisinde umre ile hac ihramını birleştirmek suretiyl
- Tavaf-ı Veda Tavaf-ı Sadr.
- Mahrem Sözlükte haram, haram kılmak ve haram kılınmış anlamlarına gelen mahre
- Hac Sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek,ziyaret etme
- Nafile Tavaf Umre tavafını ve sa'y'ını yapıp ihramdan çıktıktan sonra Mekke'de geçi