Tarih terimi olarak İdeoloji: Düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünüdür.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimi olarak İdeoloji: 1- Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.
2- Belli bir toplumdan en genel olarak toplumlara kadar uzanan bölümdeki tüm yapılar hakkında birbiriyle tümüyle tutarlı bilgi ve inançlardan oluşan düşünce sistemi.
2- Belli bir toplumdan en genel olarak toplumlara kadar uzanan bölümdeki tüm yapılar hakkında birbiriyle tümüyle tutarlı bilgi ve inançlardan oluşan düşünce sistemi.
Sosyal Bilgiler terimi olarak İdeoloji: Siyasal veya toplumsal öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimi olarak İdeoloji: Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dini, moral, estetik düşünceler bütünü.
Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri:
- Mukadderat Alın yazısı, kader, yazgı.
- Diktatör Büyün siyasi yetkileri kendinde toplamış bulunan kimse. Zorba.
- Filinta Namlusu kısa, kurşun atan bir çeşit küçük tüfek.
- Çeki Odun, kireç vb. ağır ve kaba şeyleri tartmakta kullanılan, 225,978 kil
- Devlet Siyasal iktidarın örgütlenmesi ve belirlenmesi ile ilgili kuralların t
- Varak Altın, gümüş veya başka madenler dövülerek oluşturulan ince, parlak ya
- Eklektik Seçmecilik, Çeşitli görüşlerden seçilmiş fikirleri bir araya toplama.
- Heyetinasiha Osmanlı Devleti'nin işgallere karşı halkın tepki göstermemesi için olu
- Suistimal Görev, yetki vb. kötüye kullanma.
- Müttefik Biriyle söz ve güç birliği yapmış, antlaşma ile bağlı. Bağlaşık. Sovye