Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimi olarak Materyalizm: 1- Gerçekten var olan maddedir. Düşünce ve ruh maddenin ürünüdür.
2- Yalnızca maddenin gerçek olduğunu, madde ve maddenin değişimleri dışında hiçbir şeyin var olmadığını öne süren görüş.
2- Yalnızca maddenin gerçek olduğunu, madde ve maddenin değişimleri dışında hiçbir şeyin var olmadığını öne süren görüş.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimi olarak Materyalizm: Asıl varlığın madde olduğunu ileri süren görüş.İdealizmin tam tersine düşünceyi (ideayı) maddenin bir sonucu olarak görür. Madde düşünceden bağımsız olarak vardır ve bütün varlıklar maddeden türemiştir. İlk Çağ doğa filozoflarından Demokritos'a göre, evrenin ana maddesi maddi nitelikteki küçük atomlardır. Düşünce ve ruhsal olaylar atomların boş mekandaki hareketlerinin sonucudur. Epikuros da Demokritos gibi "atom" u evrenin ana maddesi kabul eder. Yeni Çağ materyalizminin öncülüğünü Thomas Hobbes yapar. Hobbes, dünyadaki tüm olayları mekanik hareketler çerçevesinde maddi hareketler olarak görür. La Mettrie'ye göre ruhsal faaliyetlerin kaynağı maddi bedendir. İnsan ve hayvan arasında mekanik faaliyetler açısından özde bir fark yoktur. İnsan da hayvan da birer makinedir. İnsan, doğa üstü bir varlık tarafından yaratılmamıştır.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:
- İçtepi 1- Bir iş yapmak, bir eyleme geçmek için duyulan ve bireyin engelleyem
- Entüisyonizm(Sezgicilik) Bilginin kaynağı probleminde insanın aracısız bir şekilde kavrayış dur
- Meşrep Yaradılış, huy, karakter, mizaç, davranış biçimi.
- Prensip İlke, düstur, kural, temel neden.
- Katman Bir toplum içinde makam, şöhret, meslek vb. bakımdan ayrılan topluluk
- Vahiy Evrensel dinlere göre Allah'ın peygamberlerine, ilham, rüya, meleklerl
- Bilginin kaynağı "İnsan bilgiye hangi araçlarla ulaşır?" sorusuna yanıt arar. Bu soruya
- Güzellik Varlığın onu algılayan kişi tarafından hoş, iyi olarak değerlendirilme
- Us Akıl
- Kalıpyargı Bir grup veya sınıf hakkında oluşturulmuş olan basit ve duruk genellem