Edebiyat terimi olarak Meddah: 1. Geleneksel Türk Tiyatrosu'nda taklitlerle hikayeler anlatan halk sanatçısı. Tek kişilik tiyatro çeşidi.
2. Methedici, övücü. Geleneksel Türk tiyatrosunda taklitler yapıp hoş hikâyeler anlatarak halkı eğlendiren ve güncel olayları sahnede işleyen sanatçı.
2. Methedici, övücü. Geleneksel Türk tiyatrosunda taklitler yapıp hoş hikâyeler anlatarak halkı eğlendiren ve güncel olayları sahnede işleyen sanatçı.
Tiyatro terimi olarak Meddah: Dramatik öykü anlatıcı. Arabisatan'da Hz. Peygamber'i ve ailesini olduğu kadar, hükümdar ve kahramanların da övgüsü yapmak olarak yer alan Meddahlık, Türkiye'de kendine özgü bir tiyatro sanatı türü olmuştur. Meddahlar'ın dağarcıklarında yalnızca görülebilir değil, İslam kaynaklarına dayanan dinsel konular, İran kaynaklarına dayana efsane, destan ve Şehnameler; Türk hikaye, masal ve efsaneleri, romanlar ile tiyatro oyunları da bulunmaktaydı. Genellikle Ramazan akşamlarında, kahvehane gibi kapalı yerlerde ve halkın içinde gösterilerini gerçekleştiren Meddah'ın hem başlık yerine kullanmak için, hem de türlü ses ve ağız taklitleri yapmak için omzuna astığı geniş bir mendil, elinde de oyunu başlatma, izleyiciyi sessizliğe çağırma ve saz, süpürge, tüfek, at, vb. yerine kullanmak için bir sopa vardı. Anlatılarına şiirler, tekerlemeler ve kalıplı sözlerle başlayan Meddahlar, anlattıklarının üslubunu taklitli bir anlatıya ya da temsile uygulayarak, "tek kişilik gösteri"lerini sunar, yine kalıplı sözlerle gösterilerini bitirirlerdi. Günümüzde Meddahlığı yeniden çeşitli biçimler altında yaşatma eylemlerine tanık olunmaktadır.
Benzer Tiyatro Terimleri:
- Hareket Yapımı Oyun düzeninde yoruma uygun olarak hareketlerin ortaya çıkarılması.Har
- Rövü(Revü) Tiyatroda, eserden önce gösterilen müzikli ve danslı oyun.
- Müzikli Güldürü Müziğin eşliğinde gelişen güldürü.
- Öykülemek Bazı oyunların başında, ortasında, sonunda ya da yer yer anlatıcı yolu
- Öncelik Hakkı Bir oyunun ilk kez sahneye çıkarma hakkı.
- Epizot 1- Yunan trajedisinin ögelerini oluşturan diyaloglu bölümlerin her bir
- Dişi Söz (arg.) Doğaçlama tiyatrosunda ya da Orta Oyunu'nda Nekre'nin (komiğin Kavuklu
- Zenne Zenne eski dilde kadın demektir. Karagöz oyunundaki bütün kadınlara(ka
- Araba Sahne Araba üzerine kurulan sahne türü. bu ilk kez orta çağda ortaya çıkmış
- Duruma Uyma Stanistlavski oyunculuk düzgesinde, oyuncunun erişmek istediği amacı d