Edebiyat terimi olarak Meddah: 1. Geleneksel Türk Tiyatrosu'nda taklitlerle hikayeler anlatan halk sanatçısı. Tek kişilik tiyatro çeşidi.
2. Methedici, övücü. Geleneksel Türk tiyatrosunda taklitler yapıp hoş hikâyeler anlatarak halkı eğlendiren ve güncel olayları sahnede işleyen sanatçı.
2. Methedici, övücü. Geleneksel Türk tiyatrosunda taklitler yapıp hoş hikâyeler anlatarak halkı eğlendiren ve güncel olayları sahnede işleyen sanatçı.
Tiyatro terimi olarak Meddah: Dramatik öykü anlatıcı. Arabisatan'da Hz. Peygamber'i ve ailesini olduğu kadar, hükümdar ve kahramanların da övgüsü yapmak olarak yer alan Meddahlık, Türkiye'de kendine özgü bir tiyatro sanatı türü olmuştur. Meddahlar'ın dağarcıklarında yalnızca görülebilir değil, İslam kaynaklarına dayanan dinsel konular, İran kaynaklarına dayana efsane, destan ve Şehnameler; Türk hikaye, masal ve efsaneleri, romanlar ile tiyatro oyunları da bulunmaktaydı. Genellikle Ramazan akşamlarında, kahvehane gibi kapalı yerlerde ve halkın içinde gösterilerini gerçekleştiren Meddah'ın hem başlık yerine kullanmak için, hem de türlü ses ve ağız taklitleri yapmak için omzuna astığı geniş bir mendil, elinde de oyunu başlatma, izleyiciyi sessizliğe çağırma ve saz, süpürge, tüfek, at, vb. yerine kullanmak için bir sopa vardı. Anlatılarına şiirler, tekerlemeler ve kalıplı sözlerle başlayan Meddahlar, anlattıklarının üslubunu taklitli bir anlatıya ya da temsile uygulayarak, "tek kişilik gösteri"lerini sunar, yine kalıplı sözlerle gösterilerini bitirirlerdi. Günümüzde Meddahlığı yeniden çeşitli biçimler altında yaşatma eylemlerine tanık olunmaktadır.
Benzer Tiyatro Terimleri:
- Balet Opera
Tanınmış melodilerle söylenen şiirli opera.İngiltere'de XVIII. yüzyıld
- Bauhaus Tiyatrosu
20. yüzyılın başlarında tiyatro mimarisi ve sahne tasarımı alanında ye
- Biçemsel Tiyatro
20. yüzyılın başlarında, natüralizme karşı, simgeci sanat akımı çevres
- Serbest Tiyatro
1960'lardan sonra yerleşik, ticari tiyatro kültürüne karşı ortaya çıkm
- Soytarı
Bir oyunda, revüde yada sirkte gülünç hareketler, sözler ve becerilerl
- Fars
Olayların örgüsü daha çok halk zevkini okşayan, basit, hareketli komed
- Oyun Düzeni
Yönetmenin bir tiyatro yapıtını anlamlı ve uyumlu bir biçimde sahneye
- Ön Sahne Işıkları
Seyirci salonunda, tavanın sahneye yakın yerinden sahneye yönetilmiş d
- Geleneksel Gösteri
Çağdaş tiyatro kavramına karşıt kavramı getiren tiyatro.Bir toplumun k
- Sahne Yetkilisi
Sahnenin disiplininden, düzeninden ve çalışma izlencesinden sorumlu ol