Tarih terimi olarak Meşrutiyet: Hükümdarla yönetilen bir ülkede, hükümdarın ya da bir başbakanın başkanlığı altında bir hükümetin ya da yasaları yapan seçilmiş bir parlamentonun bulunduğu yönetim biçimidir. Kısaca parlamenter krallık olarak da nitelendirilebilir.
Sosyal Bilgiler terimi olarak Meşrutiyet: 1- Hükümdarlıkla yönetilen bir ülkede hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan hükümet biçimi.
2- Osmanlı Devleti'nde 1876 Anayasasıyla başlayan ve 1918 Mondros Mütarekesine kadar süren, I. ve II. Meşrutiyet dönemi adlarıyla anılan süre.
2- Osmanlı Devleti'nde 1876 Anayasasıyla başlayan ve 1918 Mondros Mütarekesine kadar süren, I. ve II. Meşrutiyet dönemi adlarıyla anılan süre.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimi olarak Meşrutiyet: Hükümdarlıkla yönetilen bir ülkede hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan hükümet biçimi.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimi olarak Meşrutiyet: Hükümdarla yönetilen bir ülkede hükümdarn başkanlığı altında parlamento yönetiminde dayanan hükümet biçimi.
Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri:
- Devlet Siyasal iktidarın örgütlenmesi ve belirlenmesi ile ilgili kuralların t
- Raks Bir tür dans.
- Rejim Bir devletin belli başlı ilkeleri bakımından yönetimde tuttuğu yol. Yö
- Lider Önder, şef, başkan.
- Meyan Ara, orta.
- Heyetinasiha Osmanlı Devleti'nin işgallere karşı halkın tepki göstermemesi için olu
- Muafiyet Ayrı tutulma, kendisine uygulanmama.
- Rücu 1- Bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı
- Totaliter Demokratik halk ve özgürlüklerin baskı altında tutulduğu, bütün yetkil
- İltizam Hazine malı bir gelir kaynağının belli bir ücret karşılığında kişilere