Arkeoloji terimi olarak Tabhane: Misafirhane. Dini yapıların bir bölümü olup, özellikle gezici dervişlerin misafir edildiği oda.
Sanat terimi olarak Tabhane: Osmanlı İmparatorluğu'nda misafirhane yapılarına denir. Tabhane erken osmanlı mimarlığında camii yapılarıyla organik bütünlük içerisinde inşaa edildiği için Tabhaneli Camii, Zaviyeli veya ters t planlı gibi adlandırmalarla farklı bir tipoloji doğmuştur. Tabhaneli camiilerin ilk örneklerinde tabhane mekânları asıl ibadet mekânlarından olabildiğince bağımsız ve dışarıya açılabilen müstakil mekânlar halindeyken zamanla bağımsızlıklarını kaybetmiş ve asıl ibadet mekânının bir devamı olarak camii bütünlüğüne katılmıştır. İstanbul'un ilk büyük külliyesi olan Fatih Külliyesinde mekânlarının camiiden bütünüyle ayrıldıklarını ve külliye bütünlüğü içerisinde ayrı birimler olarak yer aldıklarını biliyoruz. Tabhaneli camiilerin inşaası bundan sonrada devam etmekle birlikte, tabhane mekânlarının Edirne 2.Beyazıt, İstanbul Beyazıt ve Gelenbe Yavuz Sultan Selim Camii'nde olduğu gibi kendi içinde ayrıca planlandıkları anlaşılıyor. Klasik dönemin büyük külliye kuruluşlarında ise tabhaneler külliye bütünlüğü içerisinde yine ayrı mekânlar olarak yer almışlardır. Örnek: Nusretiye Camii misafirhaneleri.
Osmanlıca terimi olarak Tabhane: Osmanlı imparatorluğunda Misafirhane. Dinî yapıların bir bölümü olup, özellikle gezici dervişlerin misafir edildiği yapılara denir. Tabhane, Erken Osmanlı mimarlığında cami yapılarıyla organik bütünlük içerisinde inşa edildiği için Tabhaneli Cami, Zaviyeli Cami veya Ters T Planlı Cami gibi adlandırmalarla farklı bir tipoloji doğmuştur. Tabhaneli Camilerin ilk örneklerinde Tabhane mekânları asıl ibadet mekânlarından olabildiğince bağımsız ve dışarıya açılabilen müstakil mekânlar halindeyken zamanla bağımsızlıklarını kaybetmiş ve asıl ibadet mekânının bir devamı olarak cami bütünlüğüne katılmıştır.
Benzer Osmanlıca Terimleri:
- Kassam
Kadı ve kazaskerlerin hizmetindeki görevlilerden biri. Ölen bir kişini
- Alay Beyi
Eskiden miralay rütbesinde olan, vilayet merkezlerindeki jandarma kuma
- Meşkhane
Osmanlı Devleti'nde müzik öğretilen kurum.
- Düzek Akçesi
Yeniçeri ocağına katılan acemioğlanlara verilen para.
- Vakıf
Bir hizmetin sürekli yapılabilmesi için belli koşullarla resmi bir yol
- Narh
Tüketiciyi korumak amacıyla özellikle ihtiyaç maddeleri için devletçe
- Hadis
Hz. Muhammed'in söz ve davranışlarını inceleyen bilim.
- Arâzi-i mahmiyye
Geliri (rakabesi) Hazineye ait bulunan araziden koru, mer'a, yol, paz
- Sipahi Ağası
Kapıkulu süvarilerinin birinci bölüğünü oluşturan sipahi ocağının kuma
- Zabit
Subay.