Ur Nedir?
Hücrelerin aşırı çoğalmasıyla dokularda oluşan ve büyüme eğilimi gösteren yumru, tümör. Ur oluşumunun temel nedeni, hücrelerin denetlenemeyecek biçimde çoğalmasıdır; ancak buna yol açan etkenler henüz tam olarak bilinememekterir.
Olağan koşullarda, büyümeye ve doku onarımına yönelik hücre çoğalması vücudun denetimi altındadır. Bitki ya da hayvan her canlı erişkinlik çağındaki normal boyutlarına ulaştığında büyümesi durur. Aynı biçimde, yaralanan dokuları onarmak için bedende başlayan hücre yapımı da iyileşme tamamlanınca sona erer. Eğer normal büyüme ve onarım süreçleri bedenin denetiminden çıkarak sürerse, o zaman dokularda urlar oluşmaya başlar.
Hangi dokuda gelişirse gelişsin bütün urlar iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki grupta toplanır. İyi huylu bir ur gelişmesini sonuna kadar aynı yerde sürdürür; dallanarak çevredeki dokulara yayılması ya da ilk kütleden kopan hücrelerin bedenin başka yerlerine atlayarak yeni urlar oluşturması söz konusu değildir.
Kanser denen kötü huylu urlar kan ya da lenf aracılığıyla bütün bedene yayılır ve kanserleşen ilk dokunun çok uzağındaki hiç beklenmedik yerlerde kanser odaklarının oluşmasına yol açar.