Cenin Nedir?
Embriyonun, hayvanlarda bütün organları belirdikten ve kan dolaşımı başladıktan sonra; insanlarda ise gebeliğin 3. ayının sonundan itibaren aldığı ad. İnsan yavrusu, ana rahminde iki evre (safha) gösterir.
Bunlardan birincisi, döllenmiş tek yumurta durumundan üç aylık oluncaya kadar geçen zamandır. Bu döneme "embriyo dönemi" denilir. İkincisi ise 3 aylıktan itibaren doğuma kadar geçen zamandır. Buna da "cenin dönemi" denilir.
Bu iki dönem arasındaki sınır, kalp atışının ve dolayısıyla kan dolaşımının başlamasıyla belirlenir. Embriyo döneminin bitiminde, yani 4. aydan itibaren, iç organlar tümüyle oluştuğu gibi, dış görünüşü ile de cenin, belli bir oran içinde, tam insan şeklini alır. Bu dönemde cenin, annenin duyabileceği hareketleri bile yapabilir. Kalp atışı ve kan dolaşımı başlar. Solunum ve sindirim sistemleri de oluşmuş bulunmalarına karşın, doğuma kadar çalışmazlar.
Bağırsakların alt kısımlarında, "meconium" denilen bir salgı birikir. Buna karşılık, başta böbrekler olmak üzere iç salgı bezleri, cildin ter ve yağ bezleri faaliyete geçerler. Yer yer kemikleşme de başlar. Cilt henüz saydam olup üzeri "lanugo" denilen tüylerle kaplıdır. 5. ayda cenin gelişmesine devam eder; tırnaklar şekillenir, saçlar çıkmaya başlar. 6. ayda kıl oluşumu gelişir. Kemikleşme belirli bir durum alır.
Ceninin boyu ortalama olarak 30 cm.ye, ağırlığı da 900-950 gram kadardır. Gözkapakları, ön kamara ve mercek de meydana gelir. 7.ayda ceninin boyu 35 cm.ye, ağırlığı da 1.300-1.400 grama ulaşır. Cilt, saydamlığını ve kırmızı görünümünü kaybeder. 8. ayda boyu 40 cm. kilosu da ortalama 2.000-3.000 gram arasındadır. Bu ayda doğan çocuklar genellikle yaşarlar. 9. ay, çocuğun ana rahminde gelişmesini tamamladığı aydır. Boy 50 cm. ve ağırlık da 3.000-3.500 gr.dır. Cilt altı tamamen yağ dokusu ile dolar, cilt tüylerinin büyük bir kısmı kaybolur ve cilt yağı yalnız koltuk altı, kasık ve boyunda kalır. Üreme organlarının ilk gelişimi de tamamlanır.