Ansiklopedik Bilgileri Alfabetik Olarak Görüntüleyebilirsiniz.

Dadaizm Nedir? Hakkında Bilgi

Dadaizm Nedir?

Jean Arp, Richard Hülsenbeck, Tristan Tzara, Marcel Janco ve Emmy Hennings'in aralarında bulunduğu bir grup genç sanatçı ve savaş karşıtının 1916′da Zürih'te başlattığı sanat akımı.

Yeni akıma Fransızcada oyuncak tahta at anlamına gelen "Dada" adı kondu. Bu akım, dünyanın, insanların yıkılışından umutsuzluğa düşmüş, hiçbir şeyin sağlam ve sürekli olduğuna inanmayan bir felsefî yapıdan etkileniyordu. 1. Dünya Savaşı'nın ardından gelen boğuntu ve dengesizliğin akımıdır. Bu akımda yer alan sanatçılar, kamuoyunu şaşkınlığa düşürmek ve sarsmak istiyorlardı. Yapıtlarında alışılmış estetikçiliğe karşı çıkıyor, burjuva değerlerinin tiksinçliğini vurguluyorlardı.

Toplumda yerleşmiş anlam ve düzen kavramlarına karşı çıkarak dil ve biçimde yeni deneylere giriştiler. Çıkardıkları çok sayıda derginin içinde en önemlisi 1919-1924 arasında yayınlanan ve Andre Breton, Louis Aragon, Philippe Soupauld, Paul Eluard ve Georges Ribemont-Dessaignes'in yazılarının yer aldığı Litterature'dü. Dadacılık 1922 sonrasında etkinliğini yitirmeye başladı. Dadacılar gerçeküstücülüğe yöneldi.

Dost Site