Ansiklopedik Bilgileri Alfabetik Olarak Görüntüleyebilirsiniz.

Dehidrasyon (Kurutulmuş) Yonca Nedir? Hakkında Bilgi

Dehidrasyon (Kurutulmuş) Yonca Nedir?

Dehidrasyon (Kurutulmuş) Yonca Nedir?

DEHİDRASYON (KURUTULMUŞ) YONCA NEDİR?
Tarlada biçilip gazı atılarak, fabrikada ısıl işlemden geçtikten sonra elde edilen, yüksek kalitede yonca ürünüdür. Özel fırınlarda dehidratasyon (kurutma) yapılarak yoncadaki protein ve diğer minerallerin kayıpları önlenmektedir.

KURUTULMUŞ YONCADA ÇİFTÇİ İÇİN AVANTAJLAR NELERDİR?
Bilindiği gibi bahar aylarında ilk biçime gelen yoncalarda biçim esnasında yağan yağmur yoncanın hem biçimini geciktirmekte, biçilmiş yoncalara da zarar vermektedir.

Yağmur değmiş yonca ya saman gibi sararmakta ya da küf ve alfatoksin oluşturmaktadır.

Diğer bir husus yoncanın biçildikten sonra tırmık dediğimiz toplama makineleri ile toplanması esnasında ve balya makinesinin balya yapması esnasında olan ürün kaybıdır.

Kurutulmuş (dehidratasyon) yoncada biçimden sonra soldurularak tam kurumadan tarladan toplandığı için ürün kaybı en aza indirgenmekte yonca yaprağını kurutmadan tarladan dışarı alınmaktadır.

Tarla böylece en kısa zamanda tekrar sulamaya hazır hale gelir ve diğer biçim için daha az sulama yapma olanağına kavuşursunuz.

Her biçimde yoncanın kuruması için gereken bekleme süresini (hava sıcaklığına göre bu 4 ile 6 gün arasında değişir) mahsulünüzün yetişmesi için kullanacağınızdan bu sürelerin toplamında 30-35 gün gibi bir zaman kazanma söz konusu olacak buda size bir biçim fazladan yapmanızı sağlayacaktır.

Yoncanız biçim sonrası çatlamadan mahsulünüz tardan çıktığı için bitki kendini daha çabuk toparlama imkânına kavuşacak verim olarak da artacaktır.

Toprak susamadan yeni sulamaya geçeceğiniz için daha az suyla daha fazla verim almanız ve tasarrufunuz olacaktır.

KURUTULMUŞ YONCANIN TÜKETİCİYE AVANTAJLARI NELERDİR?
Yonca fabrikasyon olarak kurutulduğu için balyanın her noktası aynı ve istenilen nem oranında alınmaktadır. Böylece balyadaki küf, nem ve alfatoksin önlenmiş olmaktadır. Tarladaki yabancı maddeler ve hayvana zararlı mikroplar kurutma esnasında ısıl işlemde dezenfekte olduğundan yonca steril hale gelmektedir.

Fabrikasyon olarak kurutulan yoncanın protein ve mineral bakımından daha zengin hale gelmesi süt verimini de etkilemektedir.


▪ Nem oranı 12,5%
▪ ham protein 16-22%
▪ ham selüloz% 24%
▪ Lipidler 1,6%
▪ Küller 10,8%
▪ Omega-3 g/kg 10 (min)
▪ Omega-6 g/5 kg (maks)
▪ Yağlar 1, 9%
▪ NDF 45%
▪ UFL >85% n°/ton.

Dost Site