Dünyanın Yedi Harikası
İnsanoğlu çağlar boyunca, uzun süre kendinden söz ettirecek, geleceğin hayran kalacağı ve hatta tarih kitaplarında yerini alabilecek eserler vermeye çalışmıştır.Uluslar, imparatorlar,krallar birbirleriyle yarışmış, diğerlerinden daha güzel, daha ihtişamlı eserler yapmak için çalışmışlardır. Daha iyisini, daha güzelini yapabilme arzusu insanoğlunun her çağda içinde taşıdığı bir duygudur. Bu duygunun yarattığı eserler de birer şaheserdir.
Uzun yıllardır başta tarihçiler olmak üzere bir çok yazar, araştırmacı ve sanatkarlar "Dünyanın en güzel yapıtı hangisidir ?" sorusuna cevap aramıştır.
Dünyanın 7 harikası kavramını ise tarihte ilk kez M.Ö 5. yüzyılda tarihçi Heredot ortaya atmış ancak bu harikaları tespit etme düşüncesini gerçekleştirilememiştir. .
Daha sonra ise Yunanlı tarihçiler o zamanların en büyük eserlerini seçtiler. 300 yıl sonra yani M.Ö 2. yüzyılda Sidon'lu Antipatros "Dünyanın Yedi Harikası Üzerine" adlı eserle yedi harikayı sıralamıştır. O dönemlerdeki imkânlarla dünyanın tüm bölgelerine ait bilgiler toplanamadığından 7 harikayla sınırlandırılmıştır. Bu liste bu yıllara kadar değişmeden gelmiş, günümüzde de "Dünyanın Yedi Harikası" olarak kabul edilmiştir. Dünyanın Yedi Harikası, tamamı insanoğlu tarafından inşa edilmiş, olağanüstü antik yapı ve yapıtlardır. Ayrıca Antik Dönemin Yedi Harikası adıyla da anılırlar.
İskenderiye Kütüphanesi'nin baş kütüphanecisi Finikeli Callimachus (M.Ö. 305 - M.Ö. 240) "Dünyadaki Harikaların Bir Listesi' adlı eserini listelemiştir. Bu gün bu liste hakkında tüm bildiğimiz, sadece bu başlıktır. Çünkü kitap İskenderiye Kütüphanesi'nin yok olduğu yangında kül olmuş durumdadır. Liste, eski çağın muhteşem yedi yapıtı sıralamakla kalmıyor, aynı zamanda bu eserleri birbirleriyle karşılaştırıyordu.
Günümüzde yapılan birçok arkeolojik kazılar bu harikaların gizemine biraz açıklık getirebilimiştir.. O eserleri yapanlar için bu harikalar,yaşadıkları zamanın dininin, mitolojisinin, sanatının aynı zamanda da gücün ve bilimin birer simgeleriydi. Bizim için ise yedi harika, insanların çevrelerini değiştirme ve muhteşem yapılar, eserler yapabilme yeteneklerinin bir simgesidir.
Asıl İlginç olan ise, bu listenin günümüzde de "Yedi Harika Listesi" olarak geçerli olduğu ve sembolik olarak daimi olacağıdır. Listedeki eserlerin yalnızca bir tanesi ayakta ancak hemen hepsinin yapıldıkları devirlere oranla birer şaheser oldukları kesin. Listedeki eserler şunlardır:
1. Keops Piramidi
2. Babil'in Asma Bahçeleri
3. Artemis Tapınağı
4. Zeus Heykeli
5. Rodos Heykeli
6. İskenderiye Feneri
7. Bodrum (Halikarnas) Mozolesi
Günümüzde bu eserlerden sadece Keops Piramidi ayakta kalmayı başarabilmiştir. Diğerleri yangın, deprem gibi etkiler sonucunda yok olmuş ya da yok olmaya yüz tutmuştur.
İlgili Harften yukarıdaki eserler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.