Düztabanlık Nedir?
Ayak kemiklerinin ortopedik bozukluğu (Pes planus). Bu durumda ayak tabanındaki kavis bozulmuştur ve taban tüm yüzeyiyle yere basar. Genellikle kemiklerin bağlı olduğu kaslardaki bir yetersizlik nedeniyle oluşur. Doğuştan olabileceği gibi kusurlu basma, sağlıksız ayakkabılar giyme gibi nedenlerle sonradan da oluşabilir. Düztabanlar rahat yürüyemez ve ağrılardan yakınırlar. Tedavisi için özel ortopedik ayakkabılar kullanılır. Bir kısım ileri derecedeki düztabanlıklar ancak ameliyatla düzeltilebilir. Çıplak ve ıslak ayakla düz bir yüzeye basıldığında ayağın bıraktığı iz, bir kimsenin düztaban olup olmadığını belli eder.
Biraz Detay
Her çocuk düz taban olarak dünyaya gelmektedir. Topukları daha sonra kavis almaya başlamaktadır.
Anatomik Özellikler:
Normal topuklara sahip olan insanlar ayaklarını yere bastıklarında, bir kavis olduğundan dolayı ayaklarının iç kısmı yer ile temas etmez. Bu durum düz taban olan insanlarda ise tam tersidir. Ayaklarının tamamı yer ile temas etmektedir. Dolayısı ile kısa bir süre içerisinde temas edilen alanın genişliğinden dolayı kişilerde yorulma belirtileri başlayacaktır. Bu duruma düz tabanlık ismi verilir.
Düz taban olan insanların şikayetleri:
Ayakları düztaban olan insanların büyük bir çoğunluğunun bu konuda hiçbir şikayeti bulunmamaktadır. Ama genellikle düz tabanlıkta şikayetler ayakta uzun süre duramamaktan ve koşamamaktan kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalar net bir şekilde göstermiştir ki dünya üzerinde düz taban olduğunun farkında olmayan beş yüz bine yakın insan bulunmaktadır.
Tedavisi: Düz tabanlık problemine nadiren cerrahi müdahale gerekebilir. Genellikle bazı egzersiz ve destekler ile bu durum desteklenebilmektedir. Genellikle düz taban olan ve ağrı çeken insanlara anatomik ayakkabılar tavsiye edilmektedir. Genellikle düz tabanlıkta tedaviye gerek duyulmamaktadır. Çok nadiren cerrahi müdahale yapılması gerekmektedir.
Düz tabanlık konusunda pek çok araştırma yapılmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar ise bebeğin anne karnındayken düz taban olup olmayacağının tespit edilmesine dayanmaktadır. Anne karnından yapılan bir gen aktarması ile bebeğin düz taban olmasının engelleneceği tahmin edilmektedir.