İskenderiye Deniz Feneri (Dünya'nın Yedi Harikası)
Dünya'nın Yedi Harikasından birisidir. Mısır'daki İskenderiye Limanı'nın karşısındaki Pharos Adası 'na yapılmıştır. Üzerinde inşaa edildiği adadan dolayı Pharos olarak anılmış ve bu kelime bir çok dile yerleşmiştir. İspanyolca, Fransızca ve İtalyancada Pharos, deniz feneri anlamına gelmektedir Denizcilere yol göstermek, bütün limanı aydınlatması için inşa edilmiştir. Bugün de kullandığımız fener, far kelimeleri Pharos isminden gelmektedir.
Yapımına M.Ö. 3. yüzyılda Kral 1. Ptoleme zamanında başlanmış ve oğlu 2. Ptoleme zamanında bitmiştir. Büyük İskender öldükten sonra Mısır'ın hakimiyeti İskender'in komutanı Ptolemy Batlamyus Soter'e geçmişti. Batlamyus olarak anılan devlet, Yunanlılar ile yakın ilişki halindeydi ve deniz ticareti yapılıyordu, bu nedenle bir deniz feneri yapılması zorunluydu Tehlikeli kıyı şeridi boyunca gemicileri yönlendirmek amacı ile İskenderiye kenti kıyısındaki Faros (Pharos) adasında yapılmıştır. Proje Büyük İskender'in komutanları Ptolemy Soter zamanında M.Ö 290 yılları sonunda başlamış, ölümünden sonra oğlunun hükümdarlığı zamanında bitirilmiştir. Gemicilik için güvenli bir ortam sağlamak isteyen Yunanlı tüccar Sostratus tarafından finanse edilmiştir.
Sadece Dünya harikalarının değil, bugüne kadar yapılmış fenerlerin en yükseğidir.Yüksekliği konusunda değişik anlatılar vardır. Bazılarına göre fenerin yüksekliği 180 metre idi ve tepesinde İskenderiye limanına giren gemilere yol gösteren bir ateş yanardı. Fener mermerden yapılmış olup tepesinde bulunan tunçtan yapılmış büyük bir ayna yetmiş kilometre uzaklıktan görülebiliyor ve limana giren gemilere yol gösteriyordu. Fenerin en gizemli yanı, güneş ışığını denize yansıtan cilalı bronz aynalarıdır. Gündüzleri güneş ışığını alan fenerde geceleri ise, aynaların önünde ateşler yakılarak böylece aynanın yansıttığı ışığın, yaklaşık 50 km. uzaklıktan görülebilmesi sağlanıyordu.
Yapıldığı yıllarda fenerin yüksekliği yaklaşık 140 metreydi ve üç kattan oluşuyordu. Birinci katın yüksekliği yetmiş iki metre, ikinci katın yüksekliği otuz dört metre v e sekizgen şeklindeydi. Asıl fener görevini gören üçüncü kat ise silindir şeklindeydi ve üzerini koni şeklinde bir çatı örtmekteydi. Üst bölümde alevin olduğu bir oda vardı. Bunun üzerinde de Zeus heykeli bulunuyordu. F enerin i çinde tepeye kadar çıkan ve çok geniş olan taş bir merdiven bulunuyordu. Ortaçağın ilk dönemlerinde, yaklaşan gemilerin güneş ışınıyla işleyen telgraf mesajları Pharos 'tan İskenderiye'ye gönderiliyordu. Bu nedenle fener gemiciler için çok önemliydi.
Depremler ve doğal şartlar sonucunda fener çökmüştür. Fenerin üst kısmı M.S. 955 yılında deprem ve fırtınada kopmuştur. Gölge kısmı ise 1302 'de başka bir depremle çökmüştür. 1500 yılında ise bu yapıya ait olan kalıntılar tamamen yok olmuştur.Yıkılmadan önce yapılan resimleri, dünyadaki deniz fenerlerinin yapımında yüzlerce yıldan beri örnek olmuştur.
Fenerin bulunduğu yerde, günümüzde, İslami döneme ait büyük Kayıtbay Kalesi yer almaktadır. Bu kale 15. yüzyılda çökük fener kulesinin üzerine, onun kalıntılarıyla inşa edilmiştir.
Antik çağın yedi harikası içinde günlük yaşam için kullanılan tek eserdir. Deniz fenerlerinin tasarımı o günden hiç değişmemiştir.