Mikroskobik Canlı Nedir?
Çevremizde yaşayan gözle göremediğimiz canlıları, ancak mikroskop yardımıyla görürüz. Bu nedenle bu canlılara mikroskobik canlılar denir. Bu canlılar havada, karada (toprakta), suda ve diğer canlıların vücutlarında yaşarlar. Hem faydalı hemde zararlı olanları vardır. Mikroskobik canlılar, çıplak gözle görülemeyen ancak mikroskop ile görülebilen organizmaların, genel adıdır. Mikroorganizmalar tek hücreli olsalar da, çok hücreli olanları da vardır. Halk arasında mikrop diye adlandırılan mikroorganizmalar, hücresel yapılı olanlar ve hücresel yapıda olmayanlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Hücresel yapıda olanlar, bakteriler, mantarlar, protistler olarak adlandırılır.
Hücresel yapıda olmayanlar ise virüsler, viroidler, prionlardır. Canlıların, bilimsel olarak sınıflandırması içinde çok çeşitli grupları içerdiği için genel geçerli özellikler, belirtmek zordur.
Mikroorganizmaları inceleyen bilim dalına, mikrobiyoloji denir.
Mikrop adı, ilim dünyasına ilk defa 1878′de Fransız cerrahı Charles Sédillot tarafından getirilmiştir. Sédillot, mikropların kendilerine özgü, bir dünyası olduğunu bulmuştur. Mikrobiyoloji ilim dalı beş ana kısma ayrılmıştır: Viroloji, bakteriyoloji, protozooloji, algoloji ve mikoloji. Bunlara ilave olarak moleküler ve hücresel biyoloji, biyokimya, fizyoloji, ekoloji, botanik ve zoolojiyle de yakından ilgilidir.