Ordudonatım Nedir?
Ordunun muhârip birliklerine harekât kâbiliyeti ve ateş kudreti sağlamakla görevli teknik hizmet sınıfı. Günün askerî birliklerinin ihtiyâçlarına ve gelişen teknolojiye göre büyük gelişmeler gösteren bu sınıf, târihte değişik isimler altında kullanıldı. Orta Asya'dan Çin'e ve diğer devletlere seferler yapan Türk ordu birliklerinin o zamanki şartlara uygun ikmâl sistemleri vardı. Osmanlı Devletinde Orhan Bey tarafından temeli atılan ve Birinci Murâd Han tarafından geliştirilen yeniçeri ocağındaki cebeci sınıfı, çok az bir farkla bugünkü ordudonatım sınıfının vazîfelerini yapmaktaydı. Bu sınıf 1915 yıllarında Esliha müfettişliği ismini aldı. Amerika ordusunun kuruluşundan dört yüz sene önceOsmanlı ordularında bu sınıf aksamadan diğer devletlerin çok önünde görevini yerine getirmekteydi. Amerika'da 1778 yılında kurulan ordudonatımın şümûlü İkinci Dünyâ Savaşı sırasında ortaya çıkan ihtiyaçlara göre genişletilerek bugünkü hâle getirildi.
Türk ordusunda, tabur seviyesindeki birliklerden başlayarak, değişik isimde personeller tarafından yürütülen bu hizmetler, 1949'da Ankara'da Ordudonatım Okulunun açılmasıyla, ordudonatım sınıfı tarafından görülmeye başlandı. Subay, astsubay ve erleri yetiştirilerek, günün modern anlayışına göre ordudonatım hizmetlerinin yürütülmesini sağlayan bu okul, 1961 senesinden beri Balıkesir'de bulunmaktadır.
Kara Kuvvetlerinin organizasyonu sonucu lojistik sınıfların birleştirilmesiyle 1974 yılında Bursa'daki Porsenel Okulu da Balıkesir'e intikâl ettirildi. İki okul birleştirilip İdârî ve Lojistik Hizmetler Okulu ve Eğitim Merkezi olarak 6 Ağustos 1980 târihine kadar bu isim altında faâliyette bulundu. Ancak Kara Kuvvetlerinin personel ihtiyâçlarının gün geçtikçe artması ve ihtisaslaşmaya gidilmesi sebebiyle Personel Okulu 6 Ağustos 1980 târihinde İstanbul'da ayrı bir okul olarak yeniden teşkil edildi. Balıkesir'deki okul da Ordudonatım Okulu ve Eğitim Merkezi olarak faâliyetine devâm etmektedir.
Görevleri: Askerî birliklere techîzât, bakım ve harekât için lüzûmlu olan ikmâl maddelerinin tedâriki, dağıtımı, depoda iken bakımı ve bu ikmâlin cins ve miktârının tespitini ihtivâ eder. Bu ikmâl görevlerinin yanında bakım, teknik yardım, teknik haber alma, tahrip ve imhâ, kurtarma, eğitim, araştırma ve geliştirme gibi hizmetleri de vardır. Tabancadan en kompleks rokete, en basit motorlu araçtan en ağır tanka kadar çeşitleri yüzleri ve miktarları yüzbinleri aşan milyonlarca kalem yedek parçaları, mühimmâtı ve akaryakıtı ikmâl etmek, savaşın en önemli unsuru olan insanı modern harp silâh, araç ve gereçleriyle desteklemek, çeşitli malzemeyi tedârik, depolama, dağıtım, bakım ve idâresini yapmak ordudonatım sınıfının vazîfesidir.