Uzay İstasyonu Nedir?
Dünya çevresindeki belirli bir yörüngede dolanarak, astronotlarca ziyaret edilen, bilimsel gözlem ve araştırmaların gerçekleştirilmesinde kullanılan yapay uydu.
Sovyetler Birliği ilk uzay istasyonu Salyut 1 ve Salyut 2′yi, 1971 ve 1973′te fırlattı. Ama bu istasyonlarda bilimsel çalışmalar hiç yapılamadı. Salyut 2′den bir ay kadar sonra ABD Skylab adlı uzay istasyonunu yörüngeye oturttu. Amerikalı astronotlar Skylab'a üç kez gittiler ve toplam 171 gün uzayda kaldılar. Sovyetler Birliğiyse daha sonra yedi uzay istasyonu fırlattı ve bu alanda eşsiz bir deneyim ve bilgi birikimi elde etti. 2001 yılının mart ayında Büyük Okyanus'a düşürülen Mir uzay istasyonunda 15 yıl boyunca bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapılmıştır.
Günümüzde birçok gelişmiş ülke, bilimsel bir çalışma olan Uluslar Arası Uzay İstasyonu'nu kurmak için el ele çalışıyor. Şu an ilk birkaç modülü yörüngede birleştirilmiş olan bu istasyonda sürekli 3 astronot bulunuyor ve bilimsel deneyler yapıyor.
2004 yılında bitmesi plânlanan ama plânın çok gerisinde kalan istasyona önümüzdeki yıllarda eklenecek yeni modüllerle, istasyonun iç hacmi iki Boeing 747′nin toplam iç hacmi kadar olacak ve 7 kişi sürekli istasyonda araştırma yapabilecektir. Bu uzay istasyonu 21. yüzyılda bilimin itici gücü olacaktır.