Watt, James Kimdir?
James Watt, James Watt modern buhar makinasının kaşifi.
19 Ocak 1736'da Greenock'ta doğdu, 19 Ağustos 1819 Heathfield'te öldü. İskoçyalı mucit ve fizikçi.
19 yaşındayken bir cihaz imalatçısının yanında çalışmaya başladı. Daha sonra kendi başına işyeri açarak çalışmaya devam etti. Fakat izinsiz olduğu için işyeri kapatıldı. Üniversite Watt'a sahip çıkarak onu laboratuarlarında cihaz yapması için işe aldı. Üniversite profesörleri Watt'ın kabiliyetini fark ederek onu yetiştirmeye çalıştılar.
Watt ilk olarak 1705 senesinde Thomas Newcomen'in yaptığı buhar yoğunlaştırıcı silindir üzerinde çalışmalarına başladı. Bu çalışmalarında buharın, basıncın ve sıcaklığın tesirlerini deneylerle tespit etti. Deneylerde bulduğu önemli husus silindire giren buharın sıcaklığı kadar silindirin de sıcaklığının yüksek tutulması olmuştu. Daha önce yapılan buhar makinalarında silindir soğuk olduğu için buhar yoğunlaşıyor ve makina verimi düşüyordu. Bu prensiplerle ve hareketle Watt, dik hareketli buhar makinaları yapmaya başladı. 1781 senesinde ise dik hareketi döner hareket haline çeviren buharlı makinayı yaptı. Bu buluşunu silindir içindeki pistonun hem alt hem üst kısmına buhar basıncı tatbik ederek iki yönlü kullanma imkanı tanıyan çift hareketli buhar makinası takip etti. Böylece makina güç kapasitesi iki kat artmış oluyordu. Buhar basıncını gösteren ilk buhar göstergesi de Watt tarafından yapılmıştır.
Watt yüksek basınçlı buhar sistemlerine geçişin hazırlayıcısı, termodinamik prensiplerin birçoğunun bulucusudur. Modern buhar türbinlerindeki devir kontrol regülatörü de Watt'ın ortaya çıkardığı kontrol prensibine göre çalışır. Beygir gücü ve Watt kavramlarının güç ifadesi olarak kullanılması da Watt tarafından başlatılmıştır.
ANSİKLOPEDİK BİLGİ : JAMES WATT
(1736 Greenock/İskoçya-1819 Heathfield/Birmingham yakınları), İngiliz mühendisi ve mucidi. İlk verimli buhar makinesini yaptı. Londra'da bir süre çırak olarak teknik alet imalinde çalıştı. Daha sonra bu konulardaki çalışmasını Glasgow'da sürdürdü. Olağanüstü hüneri ve matematiğe olan ilgisiyle Glasgow Üniversitesi, bilim adamlarına teknik konularda yardımcı oldu. 1765'te Newcomen yapısı, atmosfer basınçlı bir buhar makinesini geliştirmeye çalışırken, buhar odacığıyla yoğunlaştırma odacığını birbirinden ayırmak gerektiğini kavradı. Parkta yürürken aklına gelen bu düşünce, ilk ekonomik buhar makinesinin ana özelliğini oluşturdu. Böylece önce buhar girişi ve ardından yoğunlaştırma sırasında silindirde meydana gelen ısı kaybını önlemiş oldu. Bu buluşunun 1769'da patentini alan Watt, Birminghamlı işadamı Matthew Boulton ile işbirliği yaparak onun fabrikasında seri üretime geçti (1775). Yeni buluşlarla makinesini daha da geliştirdi. Makinenin ileri-geri hareketini, bir dişli sistemiyle dairesel harekete dönüştürerek fabrikalarda güç kaynağı olarak kullanılmasını sağladı. 1782'de pistonun her iki tarafına da buhar basıncı uygulamaya olanak veren "buhar çekmecesi" buluşuyla makinesini çift taraflı çalışır hâle getirdi. Merkezkaç kuvvet etkisiyle yana açılan metal topların bir yay direncini yenmesiyle çalışan hız regülatörü de Watt'ın önemli buluşları arasındadır.