Zakkum Nedir?
Familyası: Zakkumgiller (Apocynaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Batı ve Güney Anadolu.
Haziran-eylül ayları arasında beyaz veya pembe renklerde çiçekler açan 2-5 m yüksekliğinde, süt ihtivâ eden, dere yataklarında ve su kenarlarında yetişen ve kışın yapraklarını dökmeyen, ayrıca bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen çalı tipinde ağaççıklar. Gövdeleri dik, esmer renkli ve silindir şeklindedir. Yaprakları mızrak şeklinde, kısa saplı, karşılıklı veya üçlü dâirevî durumlarda dizilmiştir. Çiçekler, yalancı şemsiye durumunda toplanmış, güzel kokulu, büyük çiçeklerin sapları tüylü ve oldukça kısadır. Bitki zehirlidir.
Kullanıldığı yerler: Bitki kardiotonik glikozitler taşır. Dâhilen idrar arttırıcı ve kalp kuvvetlendirici etkisi vardır. Fazla miktarda alındığında zehirlenmelere sebep olur. Hâricen zeytinyağı ile yoğrulmuş olan yapraklar bilhassa uyuza karşı kullanılır. Bir gram kuru yaprak, insanlarda tehlikeli zehirlenmelere yol açar. Zehir etkisi kurutma ve kaynatmayla ortadan kalkmaz. Bu bitkiyi yiyen ölmüş hayvanların etleri de zehirlidir.
2.BİR KAYNAK BİLGİ
Nerium oleande. Zakkumgiller (Apocyna-ceae) familyasından kışın yapraklarını dök meyen zehirli çalı ya da ağaççık. Bütün Akdeniz ülkelerinde ve Türkiye'de kendiliğinden yetişir. Park ve bahçelerde de süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Zakkum sıcak bölgelerde bahçelerde, iklimin uygun olmadığı yerlerde de seralarda yetiştirilir, Zehirleyici özelliği glikozitlerden kaynaklanır. Çok eski çağlardan beri yetiştirilen zakkumun katmerlileri başta olmak üzere pek çok çeşidi geliştirilmiştir