Zümrüt Nedir?
Cam parlaklığında, güzel yeşil renkte saydam ve değerli bir süs taşı. Doğal alüminyum ve berilyum silikatından oluşmuştur. Formülü Be3Al2 Si6O18dir. Özgül ağırlığı 2,67-2,75 arasında değişir. İçindeki krom oksit, zümrüde yeşil rengini verir. Zümrüdün renksiz, pembe, sarı olanlarına "beril" denir. Yeşil olanları elmastan sonra en sert mineraldir. Zümrüt eskiçağlardan beri kıymetli taşlar arasında yer almıştır.M.Ö. 200 senesinden beri çok kıymetli mücevher taşı olarak kullanılmaktadır. Büyük İskender, Kleopatra ve Romalılar zamânında büyük ölçüde mâdenciliği yapılmıştır. Güney Amerika'yı işgal eden İspanyollar tarafından da burada bulunan insanların ellerinden alınıp Avrupa'ya taşınmıştır.
Zümrüt oldukça serttir. İçinde ihtivâ ettiği eser miktardaki krom sebebi ile yeşil renktedir. Çok düzgün altıgenler prizması hâlinde bulunur. Zümrüt kuartzdan sert, elmastan yumuşaktır. Yoğunluğu 2,64-2,72 arasındadır. Zümrütün kıymetli olması yeşil, parlak, ışığı geçirgen ve çatlaksız kusursuz bir yapıya sâhip olmasındandır.
Mücevher olarak kullanılan zümrüt genellikle küp, dikdörtgenler prizması şeklinde kesilir. Kesilen parçalarda renklerin en derin kısımlarda dahi eşit olmasına dikkat edilir. Romalılar zamânında altıgen kesitli prizmalar hâlinde kullanılmıştır. Hattâ seramik işlerinde aralara konulduğu da olmuştur.
Zümrüt'ün renginden dolayı elbiseye takıldığında göz değmesine; kolye olarak takıldığında epilepsiye iyi geldiği; dizanteriyi tedâvi ettiği, hâmile kadınların kolay doğum yaptıkları 1969 baskı Encyclopedia Britannica sekizinci cilt 331'nci sayfasında yazılıdır.
Zümrüt, 1930 senesinde Almanya'da sentez edilerek küçük parçalar hâlinde sun'î yoldan yapılmıştır. Daha sonra ABD'de 200 grama ulaşan ve tabiîsini aratmayacak mükemmellikte sun'î olarak elde edilmiştir.