Demokrasi Nedir?
Siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın ya da düzenli aralıklarla halkın seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomik durumları ne olursa olsun bütün yurttaşların eşit sayıldığı toplumsal örgütlenme biçimi. Politik kararların tüm yurttaşlarca alındığı doğrudan demokrasi, genellikle az nüfuslu yerlerde uygulanabilir (İsviçre'nin bazı kantonları). Kimi eski Yunan şehir devletlerinde uygulanan doğrudan demokrasinin, modern temsili demokrasiler üzerinde pek fazla etkisi olmamıştır. Temsili demokrasilerde, politik kararlar, seçmenlerine karşı sorumlu ve onlar tarafından denetlenebilir temsilciler tarafından alınır.
Temsili demokrasi, 18. ve 19. yüzyıllarda İngiltere, Avrupa ve ABD'de gelişmeye başladı. Temsili demokrasinin merkezî organı parlamentodur. Parlamentoda kararlar, çoğunluk ilkesine göre alınır. Demokrasinin temel ilkeleri şunlardır: Adayların özgürce belirlendiği düzenli seçimler, evrensel insan haklarının tanınması, karşıt görüşlere sahip politik parti kurma özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı. Aynı zamanda, düşünce ve basın özgürlüğü, toplumsal hakların korunması ve azınlık hakları da, demokrasi fikrine içkindir.
Amerikan ve Fransız devrimleri ve sanayi devrimi sonrasında gelişen orta sınıflar, modern demokrasilerin kurulmasında önemli etmenlerdi. 17. yüzyılda John Locke, 18. yüzyılda Voltaire ve Jean Jacques Rousseau, 19. yüzyılda Jeremy Bentham ve J. S. Mill tarafından ortaya konulan doğal haklar ve politik eşitlik kavramları da, demokrasi kuramının önemli yanlarını oluşturur.