Halojenler
VIIA grubu elementleri olan flüor (F), klor (Cl), brom (Br), iyot (I) ve astatin (At) halojenler olarak adlandırılır. Astatinin kimyasal ve fiziksel özellikleri iyi bilinmemekle birlikte, iyota benzediği kabul edilir. Halojenler periyodik cetvelin en iyi ifade edilebilen elementler grubudur. Kimyasal olarak birbirlerine benzerler; ametaldirler, kolayca -1 iyon ya da tek kovalent bağ oluşturur ve normal koşullarda iki atomlu moleküller hâlinde (örneğin Cl2) bulunurlar. Fiziksel özellikleri de mükemmel bir derecelenme gösterir. Normal koşullar dikkate alındığında, halojenlerin fiziksel özellikleri şöyledir: Soluk sarı renkli bir gaz olan flüor en tepken elementtir. Klor sarımsı yeşil renkli, flüordan daha az tepken bir gazdır. Brom koyu kırmızı renkli bir sıvıdır. İyot, grimsi siyah renkli bir katıdır.
Halojenler diğer elementlerle sayısız bileşik oluşturur. Hidrojenle hidrohalojenür adı verilen, örneğin hidrojen klorür (HCl), hidrojen flüorür (HF), bileşikler oluştururlar. Bunların sulu çözeltilerine ise hidrohalik asitler adı verilir. Örneğin, hidrojen klorürün sulu çözeltisine hidroklorik asit denir.
Çok sayıda metal halojenürler ya da tuzlar oluştururlar. Sofra tuzu, örneğin bir halojenür tuzu olan sodyum klorür (NaCl)'dür. Karbonla halokarbon bileşikler yaparlar. Kloroform (CHCl3) ve karbon tetra klorür (CCl4) halokarbonlardır.