Hidrojen Bombası
Ağır hidrojen atomları, çekirdeklerinin kaynaşarak helyum durumuna girmesiyle elde edilen enerji temeline dayanan bomba. Termonükleer bomba olarak da bilinen hidrojen bombasının tahrip gücü çok yüksektir. Hidrojen bombasının patlatılabilmesi için önce atom bombasının patlatılması gerekir. Bunun nedeni, gereken enerji tepkimesini ortaya çıkaracak çok yüksek sıcaklıklara gereksinim duyulmasıdır, bu da atom bombasıyla sağlanır. Öncelikle atom bombası patlatılır; bunun sonucunda oluşan sıcaklık ve basınç hidrojen bombasının patlamasını sağlar. Hidrojen bombasından açığa çıkan enerji, aynı ağırlıktaki atom bombasına göre yaklaşık 1000 kat daha fazladır.
Hidrojen bombasının gücünün daha iyi anlaşılması için şu gerçek çok dikkat çekicidir; "Bir tek hidrojen bombasının patlama gücü, insanlık tarihindeki bütün savaşlardaki tüm patlamaların gücünden daha fazladır".
İlk hidrojen bombası 1952 yılının sonlarında büyük okyanustaki Marshall adalarında ABD tarafından denenmiştir. O günden bugüne nükleer bomba denemeleri artarak devam etmiştir. Ancak bu denemeler sonucunda açığa çıkan pek çok radyoaktif izotop ve ışınlar atmosferi ve çevreyi olumsuz etkilemiştir. Ekolojik dengenin bozulmasında en büyük nedenlerden biri de nükleer bomba denemeleridir.