Verem Hastalığı
Etkeni verem basili ya da Koch basili olarak adlandırılan Mycobacterium cinsi bakteriler olan bulaşıcı hastalık. Tüberküloz olarak da bilinir. Verem, başta sığır olmak üzere öteki evcil hayvanlarda da görülebilir.
Verem dünyada yaygın olarak görülen ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Hastalıktan ölüm oranı özellikle sağlık koşullarının kötü olduğu ve yoğun nüfuslu ülkelerde yüksektir. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra çıkan antibiyotiklerle yapılan ilâç tedavisi ve veremle etkin mücadele sonucunda bu oran savaş ve çeşitli felâket dönemleri dışında düşürülmüştür.
Veremden korunmada temel ilke, yaşam ortamı ve beslenme koşullarının düzeltilmesi, enfeksiyonu taşıyan hastaların erken dönemde belirlenip, uygun biçimde tedavi edilmeleridir. BCG aşısı olarak bilinen verem aşısı zayıflatılmış verem basili içerir. Bu aşı hastalığa karşı bağışıklık sağlar. Tedavinin temelinde genel bakım, iyi beslenme ve bol bol dinlenme vardır.
Verem hastalığına karşı mücadele etmek, toplumu bu konuda bilinçlendirmek için her yıl, yılbaşını takip eden ilk pazartesi günüyle başlayan hafta Veremle Savaş Haftası olarak ele alınır. Hafta boyunca gazeteler, televizyonlar konuyla ilgili bilgilendirici yayınlar yapar. Okullar ve sağlık kuruluşları veremle ilgili etkinlikler düzenler.